11 Şubat 2009

..AĞLAMA SİHİR BOZULMASIN..


Yılmaz Karakoyunlu'nun kitabından uyarlanan bir Tomris Giritlioğlu filmi Güz Sancısı...

“Atatürk'ün Selanik’teki evine bomba attılar” diye yayılan yalan bir haber üzerine başlayan öncelikli Rumları hedef alan beraberinde İstanbul da yaşayan diğer azınlıklara karşı yapılan acımasız şiddet olaylarını konu alıyor.

Tam da hazan mevsimine denk gelen Eylül ayında her yeri saran; sararan,savrulan yapraklar gibi binlerce yıl bir arada yaşadığımız gayrimüsliminlerin bir bir dağılışları ülkelerini terk etmeye zorlanmaları…

Film de Okan Yalabık’ın oyunculuğu beni çok etkiledi..severim zaten..hem yüzünü farklı bulurum hem de girdiği rollere kolay o hali vermesini severim.

Ve illaki izlenmesi gereken bir diğer sinemaya uyarlanan varlık vergisini ve sürgünü konu alan Salkım Hanımın Taneleri isimli Yılmaz Karakoyunlu'nun yazıp kitaplaştırdığı ve Tomris Giritlioğlu'nun filmi… kitabında okumuş ve o dönem zorlandıkları duruma kendi adıma utanç duymuştum…o dönem sayıları yüz binleri bulan gayrimüslimlerden bugün yaklaşık sadece 2000 civarı kişi kalan Rum azınlıklardan ve diğer azınlıklardan kendi adıma özür diliyorum..

Filmin sonunda yaşanan olayların görüntülendiği fotoğrafları izlemeyi unutmayalım...yağmalanan azınlıklara ait yerlerin bir listesi de filmin sonunda fragmanda veriliyor..benim canımı en çok mezarlığın yağmalanması acıttı..

4-5 EYLÜL OLAYLARI

ZELİHA BERKSOY

6 yorum:

gaykedi dedi ki...

demek beğendin, hakkında bir kaç ciddi eleştiri yazısı okuyunca ben pek bir kıllanmıştım oysa, aslında kendin izlemeden asla karar vermemeli ya da önyargıyla yaklaşmamalı değil mi :)

Zamandan Sızan dedi ki...

GAYKEDİ..
ELEŞTİRİLEN NE HAKKINDA BİR FİKRİM YOK..SENARYO MU YOKSA TEKNİK Mİ..AMA BİLDİĞİM BİR ŞEY VAR ARTIK KONUŞMA ZAMANI..SAKLANAN KUTULAR ÖTELENEN YAŞANMIŞLIKLAR ORTAYA ÇIKMALI..BUNLARI ÖĞRENMENİN/ĞRETMENİN EN İYİ TEKNİĞİDE GÖRSELLİK..YOK SAYILMASI CANIMI SIKIYOR..TOMRİS GİRİTLİOĞLU TAM BİR TRT EKOLÜ İNSANI..YAZYIDA YAZACAKTIM VAZ GEÇTİM FİLM HATTA FAZLA KUSURSUZ TEKNİK ANLAMDA ESKİ BELGESELCİ OLMASI NEDENİYLE ÇOK TİTİZDİR..OYUNCULARLA İLGİLİ SIKINTILAR YAŞADIM AMA BAHSETMEK ANLAMSIZ BEN BEĞENDİĞİM OYUNCU HAKKINDA İKİ SATIR YAZMAYI SEYRETMEK İSTEYEN İNSANLARINDA KENDİ İZLENİMLERİNİ BİREBİR YAŞAMASINI TERCİH EDİYORUM..
ÇOK SEVGİLER..BENCE GİT SEVECEKSİN..

kıyak dedi ki...

6-7 eylül olaylarını gündeme gelmesini sağladığı için yapımcıya ve yönetmene minnettarım.
yakın tarihinde, planlı olarak yapıldığına inandığım bu çirkinliği görmek her T.C vatandaşının sorumluluğudur bence.

Zamandan Sızan dedi ki...

KIYAK..
EN AZINDAN TEKNİK AÇIDAN DEĞİL Mİ? :)

kıyak dedi ki...

dışarıya çıktım biraz açıldım.
çok açılmışım galiba:)
teknik açıdan tabii:)

^zeynep^ dedi ki...

Kiymetcicim madem ki böyle güzel bir blogun var, ben de begeniyle takip ediyorum ve iyki varsin diyorum, o halde bir blog ödülü almaman icin hic bir sebep yok dimi? öptüm! sevgiler!