10 Haziran 2008

..YAŞAM..

-Ankara/Tandoğan-
Yaşamını 24 saat bitip tükenmeyen araba ve korna seslerine inat..ve hayatın bunca hızlı akmasına rağmen..O'nun sadece istediği göçüp gidemediği bu yerlerde yavrularına hayat vermek ve bu çetin koşullarda onlara hayatı tanıtıp güç kazanmalarını sağlamak..

Benim çocukluğum benimle yaşıt çoğu insan gibi şehirde büyümemize rağmen ağaçların, boş arazilerin olduğu yerlerde geçti..Ağacından meyve tatmanın, komşu bahçeden hırsızlık yapmanın keyfini çıkararakda geçti..Şimdi kokmayan salatalıklar yiyorum hem de her mevsim..eskiden sadece mevsiminde yemek vardı..Özlemek vardı..Özlediğine değmesi vardı..Limitli tüketim vardı..Paylaşmanın erdemi vardı..

Balkonlarımıza kuşlar yuva yapardı..Bizler dokunmazdık onlarda dokunmadığımızı bilirdi..Kardeştik..

Şimdi ona uzaktan baktım..Ve Ona yardım edemedim..
Ankara'nın en hareketli caddelerinin birinde sesin ve saatin nasıl aktığını bilemediğimiz bir dört yol ayrımında kendine ve yavrularına yaşam inşa etmiş insanoğlunun doğayı betona dönüştürdüğü yaşama hakkı nefes alma hakkı bile tanımadığı bu yere inat eskilerden kalma bir ağaçda yuva yapmış..hızla sonunu getirdiğimiz doğanın kalan parçalarında bile sonsuz bir vericilikle kucağını açmış bu aileye olması gerektiği gibi..
babam sürekli ağaç diktiğinden yeşillendirmeye çalışmasından bahsedip "biz ekenlerin ürünlerini yedik şimdide ben ekmeliyimki yarınlarda bunları yesin" demişti..onlar gibileri iyi ki var yoksa bu kuşa yuvayı bu şehirde kim verirki?

9 yorum:

Unknown dedi ki...

Kıymeet,

bu sabah çamaşır asmak için yatakodamdaki camlardan birini açtım. bir baktım diğer camın önünde birkaç dal parçasının içinde bir kumru. birkaç saniye sonra ağzında dal parçasıyla
2.kumru da geldi. yuva yapıyorlarr:) inanamazsın nasıl dal parçaları taşıyor diğeri. yavruları olacak kesin ama ben göremiceeeem:)

Zamandan Sızan dedi ki...

EVRİM..
NE HOŞ :) NE BÜYÜK BİR MÜCADELE DEĞİLMİ..YUVAYI DİŞİ KUŞ YAPARDAN KASIT ACABA BU MU?
AYRICA SENDE BAMBAŞKA ŞEYLERE TANIK OLACAK BİZLERE GÖRDÜĞÜN GÖZLE ANLATACAKSIN..HERŞEY GİDİNCEYE KADAR BİLMEZLİK ÜRKÜTÜR YA HANİ İNSANI ONDAN..

Adsız dedi ki...

duyduklarim en guzel seylerden biri:

"Balkonlarımıza kuşlar yuva yapardı..Bizler dokunmazdık onlarda dokunmadığımızı bilirdi..Kardeştik.."

Su ufacik bir cumlede bence sakli olan bir tur hisler....anilar....anlamlar....hatilralar ve cok masum olan cocuklugumuz var....
en azindan benim icin boyle.
Cocukken....ne guzeldi....her kesin, her seyin sonsuzca yasadigini....bizimle kaldigini sanirdik.....baska turu yoktu yani.

Zamandan Sızan dedi ki...

ARİZONA..
EVET GÜZEL OLAN HERŞEYİN BİZİMLE KALDIĞINI SANIRDIK..MEĞER NE KADAR YANILIRMIŞIZ..
BİZ BAŞKA DÜŞLER PEŞİNDE KOŞARKEN HAYAT BİZE BAMBAŞKA OYUNLAR OYNARMIŞ..
ONUN İÇİN HEP ÇOCUK KALMAK NE GÜZEL AMA MALESEF KALAMIYORUZ O HALDE DÜŞÜNCELERİMİZ ÇOCUKCA VE MASUM KALSIN..

Kremali'nin annesi dedi ki...

Ne zamandir iade-i ziyarette bulunmak istiyordum, ama bir turlu ugrayamiyordum bloguna. Demek ki gecikmemde de bir hikmet varmis sevgili Nimet:) Demek ki ilk ziyaretimin boylesine icten ve guzel bir yaziya denk gelmesi planlanmis bir yerlerde.

Yuva yapan kus hikayeleri bana huzun vermezdi aslinda. Ama hersey 2 sene once degisti. Yazdan yaza gittigimiz Turkiye'deki evimizin balkonuna, kirlangiclar yuva yaparmis ne zamandir. Annemin biz gelmeden once evi temizlemesi icin getirdigi teyze, ben temizliyorum bunlar kirletiyor diye vurmus supurgeyi indirmis gariplerin yuvasini. Ondan beridir ugramaz olmus kirkangiclar bizim balkona. Yazin onlarin komsu evlerin balkonlarini ugrayip bizimkini es gecislerini gormek nasil acitir icimi bilemezsin. Agaclari ellerinden alinmis, balkonlardan bile kovulmus o kuslar bizi affeder, haklarini helal eder mi ne dersin? Sevgili babacigin gibi kollari sivayip hatalarimizi tamir etmeye calisirsak bir sans daha verirler mi bize acaba?

Kremali'nin annesi dedi ki...

Cok ama cok ozur dilerim, bir onceki mesajimda ismini yanlis yazmisim:(

kıyak dedi ki...

bende leyleklere takmıştım. bu konuda araştırma yapınca Bursa da bir koruma alanı oluşturulduğuna ve Arıcıoğlu çiftinin insan üstü gayretleriyle karşılaştım.
http://www.leylek.net/ mayıs ayında şenlikleri var. bende şenlikte leyleği havada görmek istiyorum:)

Esra dedi ki...

bence de iyi ki baban gibileri var... yoksa colde yasayacagiz. :-(
Annemin kucucuk banyo penceresinden bir kere bir kus girmis, kusu gormedik ama kuvete yaptigi yuvayi hayranlikla seyrettik. Hem de bir saat icinde... :-)

Zamandan Sızan dedi ki...

KREMALİ..
HOŞGELDİN NE İYİ ETTİNDE GELDİN..
BİLMEMKİ KUŞLAR YA DA DİĞER YAŞAYAN CANLILAR AF EDERLERMİ BİZLERİ..AMA KENDİMİZE YUVA YAPMAYA ÇABALADIĞIMIZ KADAR ONLARADA AĞAÇLAR ORMANLAR HEDİYE ETMELİYİZ YOKSA YAKINDA KORKARIMKİ İNSANOĞLU KENDİSİYLE BAŞBAŞA KALACAK..

KIYAK..
YA SENİN LEYLEKLER HİÇ YERDE İNMİYORKİ ZATEN..MÜTEMADİYEN GEZMEKTESİN..GÖZÜM YOK DİYEMEYECEĞİM ÇÜNKÜ VAR..
ULUS MEYDANINDA VARDI YUVALARI KÜÇÜKKEN BEN HEP SEYREDERDİM.. LEYLEK.NET E GİRİNCE AKLIMA DÜŞTÜ..RESİM ARADIM ROMALILARDAN KALMA SÜTUNUN ÜSTÜNDEYDİ YUVASI HİÇ RESİM YOK BULAMADIM..

ESRA..
AAA ÇOK İLGİNÇ..ANNE'NİN YUVASI GÜVEN VERMİŞ KUŞA ;)