07 Ocak 2008

..BABAM..


babam yaşamına 924 (onun ifadesidir bu) doğumludur..neden bilmiyorum hep ilk rakamı atlar..nerdeyse bu ülkenin kuruluşu ile aynı yaşıttır..babam için haberler hep ajans, yağmur rahmet, cumhurbaşkanı da hep reisicumhurdur babam için hep reisicumhur...babam askerliğini o muhteşem içinden deniz geçen şehir İstanbul da tam 4 yıl yapmıştır..gazozla tıraş olduklarından bahseder,o yıllardaki sefaletten bahseder.. ama o muhteşem şehir'i hep eski haliyle hatırlar..
kendine seven her şey için canını üzmeyen..yumuşak huylu sesini yükseltmeyen bağırmayan eski otoriter baba türlerinden çok uzak bir babadır..çocukları, torunları; torunlarının çocuklarını görmüş kalabalık bir ailesi olan hayatta hep dimdik duran eğlenceli başarı odaklı enerjik biridir.....
muazzam bir hayat deneyimi ve iş başarıları vardır..çok çalışkan çok zeki ve ticaret için yaratılmış biridir.. yaşamının çok uzun bir dönemini kerestecilikle geçirmiştir.. abim babam için eşeği at diye satacak kadar ticaretin tüm cambazlığını bilir diye anlattığı çok çarpıcı bir ifadesi vardır..
işinin dışında en heyecan duyduğu vakit geçirmekten keyif aldığı ama bir süre önce artık son verdiği avcılık merakı olmuştur.. avcılıkla ilgili yaşadığı deneyimleri anlattığı kadar bilmiyorum ama benim hatırladıklarımda da genellikle eve eli boş dönmezdi.. dayım ve birkaç avcı arkadaşı daha oğullarından meralı olan olmadı ama torunlarıyla gitmişliği vardı.. çıkarlar dağlara günler sonra dönerlerdi...vurduğu onlarca geyikten birinde kendine seccade yapmışlığı ve uzun yıllar onun üstünde namaz kılmışlığı bile vardı..
Kafası zehir gibi çalışır her gün muntazam gazetesini okur (sanırım ölüm ilanları dahil okuyor) ..haberlerini dinler..televizyon da hayvan belgesellerini seyrederken onu izlemek müthiştir..bir süre sonra sanırsın ki oda o dağlarda onlarla birlikte..
zaman zaman kendi döneminden kimsenin kalmadığının, konuşacak kimseyi bulamadığının farkında bu biraz canını sıksa da hala hayata karşı inanılmaz bir gücü var..
babamın genel sağlık sorunları yoktur ama yaşlılığın getirdiği sıkıntılar vardır..hala araba kullanmakta inat eder..geçenlerde sağlık kontrolünde doktor yaşını sormuş doktor 83 duyunca babamı kutlamış kendisine çok iyi baktığı için ve en fazla 65 gösterdiğini ve hiç bir sağlık sorununun olmadığını ifade edince babam sevineceğine artık yaşlandım ben galiba diye sızlandı.. "ışıldayan demir pas tutmaz" a en iyi örneklerden biridir babam.. .. babamın uzun bir yaşam öyküsü var o nedenle de anlatacakları bitmez..ve her baba gibi yaşam tecrübesinin ciddiye alınmasını ister.. yaptığı hataların yapılmasını istemez..
bir gün eşimle konuşurken geçenlerde damat diye bir konu hakkında anlatmaya başladı biz de dinliyoruz lafın arasında geçenlerde şu bu oldu diye bir konu sıkıştırdı eşimde sordu ne zaman baba diye ve fark ettik ki geçenlerde dediği 945 ler.. insanın uzun bir yaşam hikayesi olunca yaşadıkları dün gibi olması demek ki buymuş!!..
bir konuşmasında yine ben şimdi kırklı kırk beşli yaşlarımda olacam ki neler yapardım diye başladı..ben onun bahsettiği yaşa daha gelmemişken ona şimdi o yaşlar bahşedilse neler yapacağından sevinçle bahsediyor..
neden yazdım bunları sanırım yeni yepyeni bir yıla girerken böylesi yaşam sevinci deneyimi olan birinin kızı olarak onun hırslarının yaşadığı her günden beklediği o hayatta olma keyfini içim biraz da burkularak seyrediyorum..onun bu yaşama sevincinin yanında kendiminkinin ne kadarda sıradan olduğu ne kadar çabuk kırıldığımı gördükçe kızıyorum kendime..

18 yorum:

OzLeM dedi ki...

"Vaay ne adammış, ne babaymış" dedirtiyor anlattıkların Kıymet. Bilge insan olmak kolay mı, sen kızma kendine boşa...Yaşam sevinci öğrenilir biraz da. E öğreniyoruz biz de işte:-))

Esra :) - kadincablog.blogspot.com dedi ki...

allah babanıza uzun ömürler versin. en güzeli de kızı olarak babanız için hep iyi sözler söylemişsiniz ne mutlu ona.

Zamandan Sızan dedi ki...

ÖZLEM
ÇOK HAKLISIN YAŞAMA SEVİNİC HAYAT BİRAZDA ÖĞRENİLİYOR GERÇEKTEN..İYİ Kİ BUNA ÇOK İYİ ÖRNEK BİR BABAM VAR..SAĞOL GÜZEL PAYLAŞIMLARIN İÇİN..ÇOK ZARİFİSİN...

ESRA
EVET HATIRALARIMDA BABAMIN BENİ ÜZEN HİÇ BİRŞEYİNİ HATIRLAMIYORUM.. YAZIMDA YAZMIŞTIM YA ÇOK YUMUŞAK HUYLU BİRİDİR..TEİEKKÜRLER

Unknown dedi ki...

Kıymet'cim,
öncelikle Allah uzun ömür vrsin babacığına.bravo valla aslında hepimizin bize sunulan hayatı en kaliteli şekilde yaşamamız ve bu vücuda çok iyi bakmamız gerekiyor.
yakında akrabada çıkıcaz galiba benim babamda keresteci Kıymet'cim:)

Zamandan Sızan dedi ki...

EVRİM
EVET HIZLA BENZERLİKLER ÇOĞALIYOR.. KERESTECİLİK İŞİNİ YAPANLARDA BELLİ MEMLEKETLİ OLURLAR NERELİYİZ ACABA?

Unknown dedi ki...

Düzce'liyim benn ya sen??

Onur dedi ki...

Babalar...Müthiş Varlıklar...

Zamandan Sızan dedi ki...

ONUR
EVET ONLARI ANLAMADANDA YAŞAM SONRA ERİYOR..

kedi dedi ki...

Baba olmak böyle bişii olmalı işte.
Yoksa memlekette iskele babası çoooook!

Zamandan Sızan dedi ki...

SEVGİLİ BİYO
ZORLUKLARIDA VARDI BABAMIN BENİM HAYATIMDA AMA NEDENSE BU SEFER YAZMAK İSTEMEDİM..GALİBA BENDE HIZLA OLGUNLAŞIYORUM..KALAN ZAMAN ONU DAHA İYİ ANLAMAMA YERER Mİ BİLMİYORUM AMA..

gezicini dedi ki...

babana nice sağlıklı günler Kıymetcim.
sevgiler
gorki

Zamandan Sızan dedi ki...

SEVGİLİ GÖRKEM
TEŞEKKÜR EDERİM..

Nazkız dedi ki...

Aslında anne baba olunca anlıyor insan kendi anne babasının kıymetini de... Ve de zaman geçtikçe yani olgunlaştıkca eski zamanlarda eleştirdiğimiz yönlerini taktir etmeğe başlıyoruz şimdi... Herşeyden önemlisi ilerlemiş yaşına rağmen dimdik ayakta durabilmesi ve yaşama bağlılığı. Bence bu çok önemli bir meziyet..

Yaşamın devamın sağlıkla ve mutlulukla geçirsin inşallah babacığın, o güzel ak sakallarından öp onu....

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

maşallah diyeli gerçekten atmışbeşten fazlasını göstermiyor...
zorlukları olsa da tatlı bir insan babn...

Adsız dedi ki...

zaman işte böyle bir şey. bizler yok kaz ayağım, yok gıdığım derken o kırklı yaşların enerjisine bile özlem duyuyor. babandan alınacak ders çok.

Zamandan Sızan dedi ki...

NAZKIZ..
ÇOK TEŞEKKÜRLER UMARIM BİZDE İYİ HAYATLAR YAİARIZ BABAM GİBİ SAĞLIKLI DİMDİK..

PERİLİ KÖŞK..
TEŞEKKÜR EDERİM..ALLAH HEPİMİZE MUTLULUK DOLU YAŞAM NASİP ETSİN..

BEYHAN..
NASIL HAKLISIN YİNE..YAŞAM ELLERİMİZDEN KAÇIVERİYOR ÖNEMSİZ ŞEYLERİN PEŞİNDEN KOŞARKEN..

Deniz dedi ki...

Yaşamıma renk getiren, beni tamamlayan, çok değer verdiğim ve her zaman da hayatımdaki yerini ve önemini koruyacak olan çok özel bir dosta ve bir o kadar zarif ve değerli bir ablaya sahip olmama olanak veren dev çınar Bekir amcam, ellerinizden öpmeye fırsat bulamadığım için beni affedin. Size kendi ellerimle çiçekler getirmeye söz veriyorum. Işıklar içinde, huzur içinde uyuyun.

Zamandan Sızan dedi ki...

DENİZ..
ÇOK ÖZELSİN ÇOK..HAYATIMDA OLMAN BENİ NASIL HAFİFLETİYOR NASIL SIKICA SARIP SARMALIYOR..BERABER GİDERİZ ÇİÇEKLERLE SENİ GEÇİKMELİ OLSADA TANIŞTIRMALIYIM..O DA ÇOK SEVECEK SENİ BİR KERE AKILLI KIZLARA BAYILIR..ÇÜNKÜ BEN ONUN DELİ KIZIYIM..