29 Mart 2008

..EY SANAT! HER ŞEYİ HAYATA DÖNÜŞTÜREN..



Bu ara tembellikten yıkılıyorum..Tiyatrolar gününü kutlamayı bile iki satırla yapamadım..çok ayıp..Evin adamı Tiyatro mezunu olunca onunla tiyatro izlemek biraz ızdırap çok bilince ukala olunur bilirsiniz..Halbuki benim gibi sıradan vatandaş gibi izlese büyülenir durur..Hatta ayakta alkışlamaya kalkar..Ama o metne,ışığa,dekora,kostüme vs. bakmaktan sanırım oyunu benim gibi seyredemiyor..Devlet Tiyatrosunda ve sahnelenen oyunlarda birçok arkadaşı var oyunları malesef sık takip edebilenlerden değiliz(ben çok istememe rağmen)eve ön bilgi sızdığı için ve oyunun sıcak dekikoduları geldiğinden kafadan bir çok oyun seyredilmeden eleniyor..
son gittiğimiz oyun için arkadaşlarından bilgi sızdırmak istedi ama arkadaşları reji dahil kimin yaptığını bilmediklerinden! neticesinde oyun hakkında yorum yapamadıklarından ve grup halinde gidilmesi gerek olduğundan ve sabah 6.30 Ankara'dan Antalya'ya hareket edip aynı gecede döndüğünden ama herşeyden önemlisi bir gün önce Tiyatrocu arkadaşları ile çıktığı yemekte içip zaten bir parça gribal durumlar olduğundan akşama da cümlesi yemek sonrası eve gelip saatler boyu okul günlerini yad edip facebooklarda kendilerinde bile olmayan öğrencilik yıllarındaki turne resimlerine bakıp saati gece 3 yapıp yatıp üç buçuk saat sonra kalkıp o yorgunluk,gribal durum ve hazırlanması gereken küçük bavuldan sonra çıktığı Ankara Antalya seyahatinden sonra bunlarda yetmezmiş gibi izlediğimiz oyunda uzun biraz sıkıcı..yılların Akün sineması Akün Sahnesi olup bu kadar yeni olmasına rağmen koltuklar sıkış sıkış olup bacak bacak üstüne bile atamayınca uyku en kral durum oluyor (mâlesef).. ama bence en önemli nedenlerden biride cuma günü yaşam başka türlü akarken tüm haftanın yorgunluğunun üstüne kafayı vererek izlenecek bir oyun seçmemelisiniz..
Başka bişeyler yazacaktım konu uzadı okunurmu bu kadar satır bilmiyorum..Oyun Giordano Brunoama oyunun teması "Düşünce Özgürlüğü"
çok yenilerde konferans dinlemiştim düşünce özgürlüğü ile ilgili oyunla pekişince iyi oldu..Mutlaka yazacağım..

Ey Sanat! Her şeyi hayata dönüştüren
M.Mungan

6 yorum:

Esra dedi ki...

cok severim ben de tiyatroyu. Ama bazen yanlis tiyatro secimi ile de cok sIkIldigimi hatirliyorum.
:-))))
Isvicre'de en ozlenen seylerden biri de bu iste.Turkce tiyatro...

Nazkız dedi ki...

ben de bir tiyato delisiyim 2 hafta önce gittiğim Aşk-ı memnu oyununa hayran kaldım. Her tiyatro sonrası da şunu düşünüyorum, biletler o kadar ucuz ki verilen emeğin karşılı değil diye düşünüyorum... Ama bizim ülkemizde sanat ancak bu kadar ucuz olunca tutunabiliyor maalesef...

AYTAC dedi ki...

Tiyatro; insanı, insana, insanla, insanca anlatma sanatı olarak ifade edilir.
küçüklüğümden beri okumak istediğim ilk ve tek meslekti..
maalesef olmadı,tiyatro yerine turizm yapıyoruz şimdi..

fakat tüm öğrencilik yıllarım boyunca, her zaman müsamere kolu başkanlığı yaptım bir sürü sketçler, oyunlar hazırlayıp görev almıştım.., iyikide yapmışım :)))

ilk oyunumu oynadığımda 10 yaşında almanya ilkokul 4 deydim. ilkokullar arası yarışmada 1. seçilmiştim..

tiyatro başka bişeydir yaa.. ruh dur, gerçektir..

sence bu saaten sonra çok mu geç kaldım ?? en azından müjdat gezen sanat merkezi ile konuşsakmı ki ???

Kültür Mantarı dedi ki...

görsel sanatların bayrağını sinema taşıyor. tiyatro kendine yeni bir bakış bulamazsa opera gibi, bale gibi ÖZEL izleyicili bir sanat dalına dönüşecek. Oysa tiyatro halktan beslenmeli, sokakta yaşamalı.

bişeyler değişmeli. Mesala bu yeni doğaçlamacı gençleri çok sevdim. doğaçlama yeni bir şey değil tiyatro için. ama böyle denenmesi ülkemiz için yeni gibi. hatta hafta sonu evde kendi kendimize alfabe yaptık ve acayip eğlendik.

kıyak dedi ki...

Baylar
Tiyatro beni tatmin etmiyor. Oyuncuların, oyun içinde birbirleriyle dalga geçen mimikleri beni sinirlendiriyor. Artık yeni oyuncuların ve seyircilerin sıkılmayacağı oyunların sahnelenmesi gerekiyor.
ben yaptım adına ''sanat'' dedim demekle olmuyor...
beni tatmin etmiyor...

Zamandan Sızan dedi ki...

ESRA..
YAŞAMINDA "ÖZLEMİN" YERİ ÇOK FARKINDAYIM..ÇEKİLMEYEN OYUNDA İNSANI KAHREDİYOR :)

NAZKIZ..
ÇOK HAKLISIN BANADA HEP UCUZ GELMİŞTİR..NEYSE DEVLET BU KADAR AĞIR YAŞAM KOŞULLARINA ZORLADIĞI İNSANLARIN ELİNDEN SANATIDA ALMASINDA..

AYTAÇ..
KAÇ İNSAN TANIYORUM YAŞINA BAKMADAN MG.OKULUNA GİDEN..BAKARSIN BERABER GİDERİZ BALIM ;)

KÜLTÜR MANTARI..
HAKLISIN SEFER..BRJUVA SANAT DALINA DÖNÜŞECEK..SEYİRCİYİ BU KADAR ZORLAMAMALI..
EVDE NE HİKAYELER YAŞANMIŞTIR YAZSANA BLOGUNA..

KIYAK..
HER SEZON OYUNLARDAN OFF BU NE YA DEDİĞİM OYUN SAYISI HER GEÇEN YIL ÇOĞALIYOR.. SİSTEMATİK BİR DURUMMU YAŞATILMAYA ÇALIŞILIYOR ACABA?